UTRECHT - Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de asbestvervuiling in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. 

Tot nu toe is alleen duidelijk waar de vervuiling vandaan komt: een flatgebouw aan de Stanleylaan, dat werd gerenoveerd.

Het onderzoek naar hoe het asbest vrij kon komen is nog bezig. Dat zei Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros woensdag. Er moeten onder meer boringen worden gedaan om achter de oorzaak van de vervuiling te komen.

Evacueren

Het plan van aanpak voor de sanering van de flat en het opruimen van het vrijgekomen asbest is nog in de maak, daarover wordt waarschijnlijk woensdagmiddag meer bekend.

Dan zou de corporatie moeten kunnen zeggen wanneer de eerste bewoners van de Stanleylaan en de naastgelegen (flat)woningen aan Marco Pololaan, Amerikalaan en Afrikalaan weer naar huis mogen. Bewoners van 57 huizen moesten verplicht evacueren en voor nog eens 117 woningen gold vanaf maandag een dringend advies te vertrekken.

Als de planning, die aan de hand van 6500 genomen monsters wordt gemaakt, klaar is, moet die nog aan de Arbeidsinspectie voorgelegd worden. Daarna kunnen gespecialiseerde schoonmaakbedrijven worden ingezet om de asbestdeeltjes op te ruimen. Er is al begonnen met het inschakelen van deze schoonmaakbedrijven, aldus Rötscheid.

Wolfsen

Burgemeester Aleid Wolfsen hoeft zijn vakantie niet af te breken in verband met de asbestvervuling. Wolfsens vervanger, wethouder Gilbert Isabella, zei woensdag tijdens een informatiebijeenkomst voor Utrechtse raadsleden dat dat niet nodig is. ''De structuur van de gemeente, waarbij een locoburgemeester de burgemeester vervangt, is op dit soort dingen berekend.´´

Isabella en Wolfsen hebben na de ontdekking van de asbestvervuiling contact gehad en Wolfsen heeft toen gevraagd of hij moest terugkomen, aldus de wethouder en locoburgemeester.