AMSTERDAM - Zonaanbidders moeten de komende dagen extra waakzaam zijn. Door de sterke straling van de zon is de kans op verbranding extra groot.

Woensdag kan zonkracht zeven worden gehaald, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen wordt aangeraden om zich goed in te smeren of de volle zon zoveel mogelijk te vermijden. Bij zonkracht zeven kan een huid die nog niet gewend is aan de zon na een kwartier al verbranden. Daarmee lopen mensen een vergroot risico op huidkanker.

Het RIVM waarschuwt zonaanbidders bovendien niet te laks te zijn. Een verbrande huid kan pas na enkele uren zichtbaar zijn. Zonkracht zeven of hoger komt ongeveer vier keer per jaar voor. In de afgelopen vijftien jaar werd tweemaal een waarde boven de acht genoteerd. Zonkracht wordt bepaald door de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht. Dat staat los van de temperatuur.

Woensdag bereiken de temperaturen voor de derde dag op rij zomerse waarden. In het zuidoosten van het land kan het plaatselijk 29 graden worden. Ook de rest van de week blijft het droog en warm.

Files

Strandgangers staan woensdag opnieuw in de file op weg naar de kust. Dat meldt de ANWB.

De organisatie zag dinsdag de eerste 'serieuze stranddag' van het jaar. De woensdag verloopt precies hetzelfde, met files richting Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk.

Op de meeste wegen naar de kust staat enkele kilometers file. Op de A58 richting Vlissingen is het het drukst. De ANWB adviseert zonaanbidders hun trip naar het strand goed te plannen.

Bekijk het actuele weerbericht op onze weerpagina

Bekijk hier de actuele verkeerssituatie

Bekijk foto's van het zomerweer op NUfoto