AMSTERDAM - Het toezicht op de asbestsector moet strenger worden geregeld. Nu sjoemelen nog te veel saneringsbedrijven met de regels.

Dat zeggen brancheverenigingen VOAM en VVTB woensdag in het AD naar aanleiding van de evacuaties in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Uit een recent rapport van de Arbeidsinspectie over vijftig asbestbedrijven die opnieuw werden bezocht nadat ze de fout in waren gegaan, blijkt dat slechts twee daarna wel de regels hanteerden. De andere 48 maakten samen nog eens meer dan vijfhonderd overtredingen.

Volgens de Vereniging voor Onderzoek naar Asbest en Milieubedreigende stoffen (VOAM) en de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB) zijn er al langer problemen in de sector. Zij willen dat er forse maatregelen worden genomen tegen bedrijven die de regels overtreden of asbest verkeerd verwerken.

Vergunningsstelsel

De brancheverenigingen willen onder meer af van concurrentie op prijs bij het verkrijgen van opdrachten. "Als we de volksgezondheid zo belangrijk vinden, dan moeten we ervan af dat geld een grote rol speelt", zegt een woordvoerder van VOAM in de krant.

Ook moet het toezicht anders worden geregeld. VOAM pleit voor een vergunningsstelsel met een toezichthouder.

In de afgelopen week werden in Utrecht ruim driehonderd mensen geëvacueerd nadat er asbest werd gevonden in de wijk Kanaleneiland. De kankerverwekkende stof was vrijgekomen bij werkzaamheden.

Rode Kruis

Het Rode Kruis gaat de geëvacueerde bewoners in de Utrechtse wijk Kanaleneiland helpen. Vrijwilligers bieden op de vier opvanglocaties bijstand aan.

Dat laat de hulporganisatie weten. De bewoners kunnen bij het Rode Kruis onder meer terecht voor vragen of een gesprek. Ook worden activiteiten in de hotels georganiseerd en wordt er voor spullen gezorgd.

In Kanaleneiland geldt voor 185 woningen een ontruimingsadvies. De mensen wordt gevraagd een ander onderkomen te zoeken. De meeste mensen zijn ondergebracht bij familie of vrienden. De rest is opgevangen in hotels.