AMSTERDAM – Na de laatste metingen op de Marco Pololaan, de Stanleylaan en de Afrikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn geen nieuwe asbestverontreinigingen gevonden.

Dat is gebleken uit 55 zogenoemde kleefmonsters en 20 luchtmonsters die maandag zijn genomen. Dat heeft Loco-burgemeester Gilbert Isabella dinsdag gezegd.

Eerder was al bekend dat er wel asbest is gevonden in portieken en op balkons. Daarom mogen bewoners nog niet hun woning betreden.

Plan van aanpak

Woningcorporatie Mitros, de afdeling Handhaving en Inspectie van de gemeente en de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) werken dinsdag aan een plan van aanpak voor de sanering.

Pas als dat klaar is, kan de gemeente zeggen hoelang de 174 woningen nog ontruimd moeten blijven. De meer dan 300 mensen van die woningen worden op vier verschillende plaatsen opgevangen in Utrecht en omgeving.

Verlaten

Overigens heeft niet iedereen het dringende advies opgevolgd om de wijk te verlaten. Het is niet precies bekend hoe veel mensen er nog in woningen in de Stanleylaan, Marco Pololaan, Amerikalaan of Afrikalaan zitten.

Gemeente, Mitros en GG en GD raden bewoners nog steeds sterk aan om de wijk te verlaten. Ze kunnen ook dinsdag nog terecht bij de opvanglocaties. ''Hoewel onderzoeken geen nieuwe vervuiling met asbest aantonen, is het toch belangrijk om een eventueel gezondheidsrisico tot het uiterste te beperken'', aldus Isabella.

Communicatie

Isabella zei verder dat de communicatie naar de bewoners beter had gemoeten en dat die vanaf nu intensiever wordt.

Veel bewoners hebben in de afgelopen dagen geklaagd over onduidelijkheid over de situatie op de Stanleylaan. Nog steeds is niet duidelijk wanneer zij hun huizen weer in kunnen. Bewoners voelen zich aan hun lot overgelaten.

Isabella begreep de klachten daarover, maar zei: "Dat was even moeilijk omdat ook wij kampen met minder personeel door vakanties." Het is nu volgens hem geregeld.

Informatiepunten

De gemeente richt in alle opvanglocaties informatiepunten in. Die infopunten zullen vanaf woensdag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zijn bezet.

Utrecht heeft ook het algemene informatienummer 030 - 2860000 opnieuw opengesteld voor alle vragen over de asbestkwestie. Eerder nam de woningcorporatie die taak over, maar dat bleek niet goed te werken.

Beveiliging

Mitros heeft dinsdag een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd om de flats en portiekwoningen permanent te bewaken. Ook de politie blijft actief in het gebied.

Mitros wil de bewoners de zekerheid bieden dat er niets met hun achtergelaten huizen en bezittingen kan gebeuren, zei directeur Rob Rotscheid dinsdag. Voor huisdieren is ondertussen ook gezorgd. Die zijn naar familieleden of naar dierenpensions gebracht.

Geen incidenten

Volgens politiechef Johan van Renswoude hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. Sinds zondag is de Mobiele Eenheid (ME) in de wijk  ingezet. Volgens Van Renswoude is dat om op die manier veel politiecapaciteit vrij te maken en in te zetten.

Röntgenfoto

De GG en GD in Utrecht raadt bewoners af om een röntgenfoto te laten maken om een eventuele asbestbesmetting op te sporen. Volgens de gezondheidsdienst is de kans dat iemand besmet is geraakt uiterst klein, omdat het alleen een zeer kortdurend contact kan zijn geweest.

Onderzoeken tonen volgens de dienst aan dat de asbestverspreiding beperkt is gebleven tot de directe omgeving van de plek waar vorige week woensdag een asbesthoudende dakrand werd geraakt.

Het gaat weliswaar om voor de gezondheid risicovolle bruine asbestvezels die zijn vrijgekomen, maar pas bij langdurige inademing veroorzaken die vezels soms long- of buikvlieskanker of asbestose. Dergelijke ernstige ziektes openbaren zich ook pas na 10 tot wel 50 jaar.

Veel bewoners die in opvanglocaties verblijven vragen om een onderzoek, zei de GG en GD. Dat heeft echter geen zin en daarom krijgen ze dat ook niet.