AMSTERDAM - Stadsstranden langs de grote rivieren zijn de gevaarlijkste zwemplekken van Nederland. In 2011 overleden er alleen al in Gelderland 11 mensen als gevolg van het zwemmen in de grote rivieren.

Dit laat Rijkswaterstaat dinsdag weten aan NU.nl. De dienst waarschuwt ieder jaar voor het zwemmen in de rivieren wegens plaatselijk sterke stroming en de scheepvaart.

Toch overlijden jaarlijks nog veel mensen als het gevolg van het zwemmen in de rivieren. Alleen al in Gelderland, de provincie met de meeste grote rivieren van Nederland, zijn dit er jaarlijks tussen de 8 en 11 mensen. "Iedere dode is er een teveel", zo stelt de dienst.

Strandjes

Volgens een woordvoerder is het zwemmen bij de stadsstranden erg gevaarlijk. Steeds meer mensen zoeken tijdens zomerse dagen verkoeling op een plekje langs de grote rivieren Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas, waar op veel plaatsen ook strandjes zijn.

Maar dit betekent niet dat er daar ook veilig gezwommen kan worden. De stranden bij de steden langs de rivier zijn hierbij het beruchtst.

Voornamelijk het strand langs de Waal in Nijmegen staat hier om bekend: vorig zomer overleed nog een 18-jarige jongen nadat hij daar het water in dook. Ook bij de IJssel in Deventer zijn er vorig zomer mensen overleden als gevolg van een verdrinkingsdood.

Verraderlijk

Volgens Rijkswaterstaat zit de sterke stroming niet alleen in het middendeel van de rivier, daar waar de schepen varen, maar is deze ook verraderlijk aan de zijkant.

"Zwemmen tussen de kribben wordt, hoe onschuldig het ook lijkt, ten stelligste afgeraden. Voorgaande jaren verdronken hierdoor mensen op verschillende plaatsen", zo laat Rijkswaterstaat weten.

Schepen

Ook waarschuwt de dienst dat vanaf een schip zwemmers niet of nauwelijks te zien zijn. Door de zuiging van de schepen kunnen zwemmers bovendien naar een schip worden toegetrokken.

Ook waarschuwt de dienst dat het water in de rivieren vaak erg koud is en de temperatuur sterk kan wisselen. Hierdoor is de kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen erg groot.

'Stadsstranden gevaarlijkste zwemplekken van Nederland'