WAALRE - Een deel van het gemeentehuis van Waalre is nog in redelijke staat en zou opgeknapt kunnen worden. Dat zeiden medewerkers van bouw- en woningtoezicht van de gemeente dinsdag.

Het gaat vooral om het stuk van het pand dat eind jaren 70 van de vorige eeuw aan het monumentale deel is gebouwd. Het monumentale gedeelte bestond van binnen uit hout en is praktisch weggevaagd. Alleen enkele wankele muren staan nog overeind.

Van binnen ziet het relatief nieuwe gedeelte er zwart geblakerd uit. Een deel met onder meer de raadszaal is ingestort of zwaar beschadigd. Maar vooral de kantoorgedeelten ogen aan de buitenkant nog goed. ''Experts bekijken de schade binnenin nog'', aldus een medewerker van de dienst.

Een gespecialiseerd bedrijf haalde dinsdag dozen vol paperassen uit het gebouw. De documenten worden volgens de medewerker van bouw- en woningtoezicht gedigitaliseerd.

De brandweer is bezig met het wegpompen van het bluswater in de kelders. ''De kelder is een zwembad'', aldus een gemeenteambtenaar. Voor zover bekend is geen asbest vrijgekomen.

Het gebouw werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag geramd door twee auto's die in brand werden gestoken.

Muren

De muren van het afgebrande gemeentehuis van Waalre die op instorten staan, worden op korte termijn gesloopt.

Die muren leveren gevaar op. Dat zei burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre na afloop van een bezoek aan het gemeentehuis.

Het is nog niet zeker dat het hele gebouw gesloopt wordt, of dat wordt gestreefd naar wederopbouw. ''Herbouw is mogelijk'', beaamde De Wijkerslooth.

''Maar dat hangt af van enkele scenario's met alle argumenten voor en tegen. Die gaan we eerst op een rijtje zetten."

Onderzoek

Over het onderzoek door politie en justitie naar de daders van de brandstichting is de burgemeester nog niets bekend, zei hij. Wel heeft hij goede hoop op resultaat. "'Er zijn 40 mensen op gezet, de beste rechercheurs en technici. Minister Ivo Opstelten heeft daar persoonlijk zorg voor gedragen. Ik heb goede hoop!"

Ambtenaren Waalre naar verwoeste werkplek