RIJSWIJK - Het is dinsdag behoorlijk druk op veel Nederlandse stranden. Rond het middaguur stonden veel wegen richting het strand vol. De komende dagen blijft het nog zomers warm.

Rond 10 uur stapten mensen massaal in de auto om het strand op te zoeken, zo constateerde de ANWB.

Hoogtepunt van de files lag rond het middaguur. Vooral naar Scheveningen, Hoek van Holland, Katwijk en Zandvoort was het erg druk. Richting Vlissingen stond 20 kilometer op de A58 voor de Vlaketunnel.

Weekend

De organisatie verwacht dit weekeinde weinig files, ondanks dat de bouwvak begint in het noorden van Nederland. De ANWB verwacht wel zeer lange files in het zuiden van Duitsland, omdat de vakanties beginnen in de deelstaat Baden Württemberg.

Bovendien zijn er werkzaamheden op de Duitse snelwegen, onder meer op de belangrijke vakantieroutes A5 en A8. Ook in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk staan zaterdag veel files. De grootste drukte verwacht de toeristenbond tussen 09.00 en 15.00 uur.

Zomers warm

Dinsdag wordt het maximaal 28 graden in het binnenland. Bovendien staat er weinig wind. Morgen en donderdag blijft het zonnig en zomers warm. Ook dan wordt het 25 tot 30 graden. Vanaf vrijdag neemt de kans op buien met onweer toe.

In het weekeinde keldert de temperatuur. Zondag wordt het nog slechts maximaal 20 graden.

Deze week wordt voor de Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) vermoedelijk de drukste week tot nu toe van dit jaar. Bij 60 posten in heel Nederland zijn vrijwilligers ingeroosterd om de boel in de gaten te houden en mensen te informeren en te waarschuwen.

Strandtenten

Het mooie weer is nog net op tijd doorgebroken volgens Koninklijk Horeca Nederland. ''Sinds dit weekeinde viert heel Nederland vakantie. Dit is de maximale periode dat iedereen vrij is'', aldus een woordvoerder van KHN dinsdag.

Strandtenthouders trommelen volgens hem nu al het personeel op dat ze kunnen krijgen. Volgens voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN) ''kan het nog goed komen deze zomer'', maar moeten nog heel wat mooie dagen volgen om het slechte weer van de afgelopen dagen goed te maken.

Bekijk hier de actuele situatie op de weg

Bekijk de weersverwachting

Bekijk de lezersfoto's van het zomerweer. Heeft u zelf foto's? Plaats ze op NUfoto.

Nederlandse stranden lopen vol