DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag in hoger beroep een gevangenisstraf van 19 jaar geëist tegen een 49-jarige vrouw uit Heerhugowaard.

Zij wordt ervan verdacht dat ze 13 jaar geleden haar rijke echtgenoot liet vermoorden.

De man werd doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam. Het OM gaat er vanuit dat de verdachte tot twee keer toe opdracht heeft gegeven tot de moord en dat het haar te doen was om zijn geld. Hij was miljonair.

Haar nieuwe man, met wie ze naar Costa Rica was verhuisd, liet in 2006 aan Peter R. de Vries en de rechtbank in Rotterdam weten dat de vrouw achter de moord zat. Dat verklaarde hij nadat hun huwelijk was stukgelopen. De zaak werd heropend.

Onvoldoende bewijs

Al eerder, in 2000, werd de vrouw aangehouden in verband met de moord, maar wegens onvoldoende bewijs werd vervolging destijds niet doorgezet. Wel werd ze onder andere vervolgd en veroordeeld voor een mislukte poging de moord uit te lokken.

De Hoge Raad verwees de veroordeling voor de poging tot uitlokking terug naar het hof in Den Haag. Daar wordt de zaak nu samen behandeld met het medeplegen van moord in 1999.

Bij de eis is ermee rekening gehouden dat de strafzaak pas nu wordt behandeld. De man die het slachtoffer heeft doodgeschoten is tijdens zijn rechtszaak overleden.

De uitspraak is naar verwachting op 6 augustus.