UTRECHT - Locoburgemeester Gilbert Isabella van Utrecht praat de gemeenteraad woensdag bij over de gang van zaken rond de vondst van asbest in de wijk Kanaleneiland.

Dat heeft hij maandagavond in een brief aan de raad laten weten. Isabella heeft burgemeester Aleid Wolfsen inmiddels ook op zijn vakantieadres ingelicht over de gebeurtenissen, schrijft hij.

Veel raadspartijen hebben maandag vragen gesteld over de handelwijze van de gemeente en woningcorporatie Mitros, nadat vorige week woensdag was gebleken dat er asbest was vrijgekomen bij sloopwerkzaamheden op het dak van een flat aan de Stanleylaan.

Volgens D66 had Mitros heel goed kunnen weten dat er gevaarlijk asbest in de flat zat verwerkt, want ''in de tijd dat deze huizen gebouwd werden was toepassing van deze asbestsoort heel gewoon'', zei vicevoorzitter Arjan Kleuver maandag.

Bezorgd

Ook de PvdA-fractie en Stadspartij Leefbaar Utrecht toonden zich bezorgd. Raadslid Marleen Hage wil dat de gemeente zo veel mogelijk doet om de bezorgdheid van de bewoners weg te nemen.

D66 en de VVD stelden in 2008 al vragen over asbest in te slopen renovatieprojecten. Toen was volgens het college alles onder controle.

Isabella heeft in de brief beschreven hoe hij heeft gehandeld sinds Mitros de gemeente zondag liet weten dat er gevaarlijke asbestdeeltjes waren verspreid. ''Ik realiseer me dat de maatregelen ingrijpend zijn voor de getroffen bewoners.

Over gezondheidsrisico's kan pas een meer definitief oordeel worden gegeven als alle resultaten van alle onderzoeken bekend zijn. We doen er alles aan om de periode van onzekerheid en ongemak tot een minimum te beperken'', aldus de locoburgemeester.