AMSTERDAM - Zeilmeisje Laura Dekker heeft ruim een jaar lang last gehad van een pedofiele stalker. Het gaat om de 60-jarige Gerard W, die donderdag terecht stond voor misbruik en het bezit van kinderporno.

W. stuurde Dekker een groot aantal vreemde e-mails, waaronder een door hem gemonteerde naaktfoto van het nu 16-jarige zeilmeisje. Hij was tevens aanwezig bij de tewaterlating van het zeilschip van Dekker.

De pedofiel ontdekte naar eigen zeggen 20 jaar geleden dat hij op 'blonde, blanke meisjes van 10 tot 12 jaar met een balletfiguur' valt. Sindsdien zocht hij dit soort meisjes op, onder meer bij zwembaden of via Hyves. Hij gaf zichzelf uiteindelijk aan bij de politie.

De officier van justitie heeft een straf geëist van twee jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. W. krijgt een proeftijd van 5 jaar en krijgt een verplichte behandeling van de reclassering.

Opgelucht

De vader van Dekker reageert tegenover het AD opgelucht. "Ik heb mijn dochter voor hem gewaarschuwd. Het kostte veel moeite hem weg te houden." De uitspraak is over twee weken, maar Dekker is allang blij dat W. voor de rechter is verschenen. "Dan is hij tenminste in het vizier van de instanties."

W. was volgens Dekker niet de enige die Laura lastig viel. Ook van andere mannen kreeg ze de nodige bedenkelijke aandacht. "Het is een van de oorzaken waardoor ze destijds is ingestort."