UTRECHT - CNV Jongeren opent een meldpunt om beter zicht te krijgen op problemen van werkende moslims die meedoen aan de ramadan, de islamitische vastenmaand die vrijdag is begonnen.

De bond krijgt nu signalen dat een groot deel van hen problemen ervaart, maar die niet aankaart bij de werkgever omdat ze bang zijn daarmee hun baan op het spel zetten.

Uit een steekproef van CNV Jongeren komt vrijdag naar voren dat werkende moslims tijdens de ramadan zich vermoeider voelen dan anders, problemen hebben met de concentratie en in deze periode graag flexibeler werktijden zouden hebben. Ook zouden soms mensen flauwvallen op de werkvloer.

Meldingen

Met de binnenkomende meldingen via www.meldpuntgeloofenwerk.nl wil IJmert Muilwijk, voorzitter CNV Jongeren, proberen cao's 'ramadan-proof' te maken.

''In sectoren waar werknemers en werkgevers niet zelf tot afspraken kunnen komen, moeten in de cao afspraken worden gemaakt over flexibele arbeidstijden. Bijvoorbeeld door de mogelijkheid te creëren andere roosters toe te passen met flexibelere arbeidstijden.''

PVV

De PVV vindt het plan van de CNV Jongeren helemaal niks. PVV-leider Geert Wilders wil van minister Henk Kamp van Sociale Zaken een reactie. ''Deelt u de mening dat mohammedanen die zo graag 'ramadan-proof' willen werken, dit het beste kunnen doen in een islamitisch land en niet hier? Zo neen, waarom niet?'', is een van de Kamervragen van Wilders en andere PVV-Kamerleden.

Volgens de PVV'ers kiezen ''aanhangers van de islam vrijwillig voor honger, vermoeidheid en concentratieverlies'' tijdens de vastenmaand. Wilders wil weten wat ''ziekmeldingen, langzamer werken, kortere werkdagen en moskeebezoek'' tijdens de ramadan de Nederlandse economie kosten.