DEN HAAG - Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren volgens Oxfam Novib en IKV Pax Christi nog steeds in de elektronicabedrijven Finmeccanica en Netapp, die vorig jaar data-apparatuur aan het Syrische regime van president Assad leverden. 

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de twee organisaties is verricht.

Oxfam Novib en IKV Pax Christi roepen 14 financiële instellingen die recent aandelen of obligaties hebben aangekocht in de bedrijven, op om deze weer van de hand te doen.

Het gaat om Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro (via dochterbedrijf Neuflize), alsmede de pensioenfondsen ABP, Bpf BOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Huisartsen, Zorg & Welzijn en het Shell Pensioenfonds.

Informatie

Volgens een woordvoerster van ABP vallen Finmeccanica en Netapp niet onder internationale normen voor uitsluiting, die het fonds aanhoudt. Zij benadrukt dat het grootste pensioenfonds van Nederland graag maatschappelijk verantwoord wil beleggen. Het probeert daarom ontwikkelingen bij bedrijven waarin het investeert, zo goed mogelijk te volgen en daarbij juist invloed uit te oefenen als aandeelhouder.

Volgens de woordvoerster is de situatie in Syrië ook een zorg voor het fonds van ambtenaren en onderwijzers en is de bedrijven inmiddels gevraagd om nadere informatie.

Finmeccanica bleef volgens Oxfam Novib en IKV Pax Christi tot en met mei 2011 mobiele communicatie-apparatuur leveren aan de Syrische politie, maanden nadat de opstand tegen het bewind was begonnen en met hevig geweld was beantwoord. Netapp leverde in 2011 een dataopslagsysteem aan een Italiaans bedrijf, dat daarmee een omvangrijk internetcontrolesysteem bouwde voor het regime in Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten