Kleinste school van Nederland sluit deuren

ONNEN - De kleinste school van Nederland sluit woensdag haar deuren. De christelijke basisschool Hunnedal in Onnen (provincie Groningen) heeft nog maar vijf leerlingen, veel te weinig om open te mogen blijven.

Een paar jaar geleden telde de school nog 40 leerlingen, maar dat aantal daalde gestaag door de weinige jonge inwoners van het dorp. ''Bovendien gunden veel ouders hun kind een grotere school met meer vriendjes en vriendinnetjes", vertelt Kees Bouwma, directeur van Hunnedal.

''Toen we vorig jaar merkten dat we de wettelijke ondergrens van 23 leerlingen naderden en binnen een jaar moesten sluiten, schreven veel ouders hun kinderen meteen in op een andere school. We bleven over met vier achtstegroepers en één zevendegroeper."

Haren

Veel vertrekkende leerlingen stapten over naar basisschool De Borg in Haren, een school met 400 leerlingen enkele kilometers verderop. ''Dat zorgde eerst voor wat scheve gezichten in het dorp bij de ouders van achtergebleven kinderen", aldus Bouwma. ''Maar verder was er weinig verzet, want er was nou eenmaal niets aan de geplande sluiting te doen."

De Hunnedal heeft haar 100-jarig jubileum dit jaar maar niet gevierd. ''Maar het was wel een prettig laatste schooljaar, met veel excursies voor bijvoorbeeld het vak wereldoriëntatie. De juf of meester kon de leerlingen immers zowat in de eigen auto meenemen."

In september maken ook de drie parttimedocenten en de overgebleven leerling die niet naar de brugklas gaat, een nieuwe start op De Borg.

Lees meer over:
Tip de redactie