ARNHEM - De zaak van Jasper van A., voormalig directeur van het Gelredome, krijgt een vervolg bij het gerechtshof in Arnhem. Zowel het OM als Van A., die 2 weken geleden is veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw, gaat in hoger beroep.

Dat hebben woordvoersters van de rechtbank en het Openbaar Ministerie in Arnhem dinsdag gezegd.

Van A. doodde zijn vrouw in de nacht van 28 op 29 november 2011 door haar ongeveer tien keer met een honkbalknuppel te slaan en een kussen op haar gezicht te duwen. Het Openbaar Ministerie had 15 jaar cel geëist.

De rechtbank besloot een lagere straf op te leggen omdat de moord grenst aan doodslag; Van A. zou zijn handelingen niet uitvoerig van tevoren hebben gepland. Bovendien heeft hij volgens de rechtbank laten zien dat hij gebukt gaat onder schuldgevoelens.

Dochter

Van A. stopte waar hij mee bezig was toen zijn jongste dochter binnenkwam. Vervolgens bracht hij de kinderen naar de buren, ging hij terug en duwde hij zijn vrouw het kussen op haar gezicht. Het 45-jarige slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis. De man zou het niet hebben kunnen verkroppen dat zijn relatie dreigde te stranden.

Ook de advocaat van Van A. pleitte tijdens de behandeling van de zaak voor doodslag. Hij zou hebben gehandeld in een staat waarin hij niet zichzelf was. Een celstraf van zes jaar past daar veel beter bij, aldus de advocaat.

15 jaar

Het OM vindt de 12 jaar die de rechtbank heeft opgelegd, te weinig. Het is wel tevreden dat Van A. is veroordeeld wegens moord en niet wegens doodslag, maar het vindt een straf van 15 jaar passender.