AMSTERDAM - Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt dat een nieuw kabinet een einde moet maken aan de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de tienbaans A2 tussen Utrecht en Amsterdam. 

Dat zegt de minister dinsdag in De Telegraaf

"Harder waar het harder kan is wat mij betreft het credo", aldus Schultz van Haegen. "En op de A2 kan het. Daarom heb ik eerder voorstellen gedaan die verhoging van de snelheid op delen van de A2 mogelijk te maken."

"Voorstellen voor een permanente verhoging van de maximumsnelheid, maar ook variabele snelheidsverhoging, bijvoorbeeld 's nachts of buiten de spits. Iedereen die over de A2 heeft gereden snapt wat ik bedoel."

Praten

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe stelt dat Schultz van Haegen eerst met de gemeenten langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam moet praten over het verhogen van de maximumsnelheid.

Het onderwerp houdt de Kamer bezig omdat volgende week maandag de trajectcontrole op de rijbaan richting Utrecht wordt ingeschakeld. 

Met de gemeenten is afgesproken dat bij de verbreding van de snelweg de maximumsnelheid zou worden teruggeschroefd om de milieu- en geluidsoverlast voor omwonenden in toom te houden. Nu leden van auto-lobbyorganisaties klagen dat ze voor hun gevoel langzaam moeten rijden, willen de VVD en het CDA van die afspraken af.

Irritant

"Ik vind het zelf ook irritant om daar honderd te moeten rijden", zegt De Rouwe in de krant. "Maar wij vinden wel dat afspraken op een fatsoenlijke manier moeten worden nagekomen." Daarom zou de minister met de gemeenten om tafel moeten gaan om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Schultz van Haegen stelt dat het juist het CDA is die de snelheid laag heeft gehouden. De Rouwe ontkent dat en zegt dat zijn partij alleen geen hogere snelheid wil op wegen die daar niet veilig genoeg voor zijn. "Dat is wat betreft de A2 zeker niet aan de orde."

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive