AMSTERDAM - Op vier vluchten vanuit Schiphol zijn naalden gevonden in kalkoensandwiches. Eén passagier is gewond geraakt.

Dat meldt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines in de nacht van maandag op dinsdag. In totaal werden naalden aangetroffen in zes boterhammen met kalkoen op vier verschillende vluchten. Passagiers vonden er twee.

Een passagier die naar het Amerikaanse Minneapolis vloog, raakte gewond door een naald, maar weigerde medische hulp, volgens een woordvoerder van Delta Air Lines.

De andere vluchten waarop naalden werden gevonden, gingen naar Atlanta en Seattle.

De broodjes zijn klaargemaakt door het cateringbedrijf Gate Gourmet op Schiphol.

Bekijk een reportage van het Amerikaanse ABC News:

Rechercheteam

De Koninklijke Marechaussee heeft een rechercheteam geformeerd dat de zaak gaat onderzoeken. Dit team wordt nog altijd uitgebreid, aldus een woordvoerder. 

Het Openbaar Ministerie is ook bij het onderzoek ingeschakeld. De Nederlandse opsporingsdiensten werken samen met de Amerikaanse autoriteiten en met Delta Airlines.

Wat er precies wordt gedaan tijdens het onderzoek, maakte de marechaussee niet bekend. "Het onderzoek zit nog in een pril stadium, we zijn net begonnen."

Verhoogde veiligheidseisen

Gate Gourmet woordvoerster Christina Ulosevich laat aan Foxnews weten dat het geen meldingen heeft ontvangen over vergelijkbare incidenten op andere vluchten vanuit Amsterdam.

Gate Gourmet heeft nog geen idee hoe de naalden in de broodjes zijn gekomen."We nemen deze zaak zeer serieus en hebben een eigen grootschalig onderzoek gelanceerd", aldus Ulosevich. "Gourmet verhoogt de al zeer strikte veiligheidseisen en procedures om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen."

Niet meer geserveerd

Gate Gourmet heeft geen andere meldingen gekregen van broodjes die niet in orde zouden zijn. Volgens de nieuwszender heeft Delta, nadat de eerste naalden door passagiers waren ontdekt, alle 18 vluchten vanuit Amsterdam gezegd dat de broodjes niet meer geserveerd mochten worden.

De Transport Security Administration heeft alle Amerikaanse maatschappijen die vanaf Schiphol vliegen gewaarschuwd, aldus CNN.