WESTERBORK - Honderden mensen hebben zondag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdacht dat 70 jaar geleden de eerste trein naar Auschwitz vertrok.

Het ging om een transport van 1132 Joden die de nacht ervoor vanuit Amsterdam in Westerbork waren aangekomen en 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Slechts 8 mannen van het eerste transport overleefden de oorlog.

Na de trein van 15 juli 1942 zouden nog 92 transporten volgen, de laatste op 13 september 1944. Uiteindelijk zouden 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders vanuit Westerbork naar concentratie- en vernietigingskampen in het oosten worden gedeporteerd; slechts 5000 keerden terug.

Rutte

De herdenking werd bijgewoond door premier Mark Rutte, die op de plaats waar de treinen vanaf kamp Westerbork vertrokken een korte overdenking uitsprak. Rutte vertelde dat hij pas in 1985, toen hij het boek Ondergang van Jacques Presser las, ten volle besefte wat zich in kamp Westerbork had afgespeeld.

''Wat hier is gebeurd en het lot van de mensen die vanuit Westerbork naar de kampen werden gedeporteerd, gaat ons verstand ver te boven. En juist daarom moeten wij dat verleden onder ogen blijven zien. Om niet te vergeten.''

Leed

''Het is nauwelijks voorstelbaar hoeveel leed zich in kamp Westerbork heeft afgespeeld. En hoe angstig de mensen zijn geweest die hier korte of langere tijd zaten opgesloten. Elke volgende dinsdag, elke volgende trein was levensbedreigend. 102.000 keer een mens die werd vermoord'', zei Rutte.