AMSTERDAM - De bouwwerkzaamheden aan het Rijksmuseum in Amsterdam zijn na 9 jaar zo goed als afgerond. Maandag vindt de officiële sleuteloverdracht plaats.

De Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het monumentale gebouw, geeft de sleutel dan symbolisch terug aan het Rijksmuseum.

Het museum kan nu beginnen met het inrichten van de 80 zalen, zegt directeur Wim Pijbes. ''We beginnen met de vitrines, de hekjes en de lampen. En er zal wat nazorg verricht moeten worden, zoals het vervangen van een ruitje of het rechtzetten van scheefzittende stopcontacten.''

Bouwvakkers moeten hier en daar nog leidingen wegwerken en schilders moeten de laatste decoraties afronden.

Kunstwerken

Na de inrichting met tentoonstellingsmaterialen volgen de kunstwerken, tussen de 8000 en 10.000 stuks. Als eerste worden ingewikkelde, grote en vreemde objecten neergezet, waaronder een vliegtuig uit 1917 dat het Rijks vorig jaar verwierf.

De instelling heeft een verzameling van ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen, waarvan het merendeel in depots is ondergebracht.

In april opent het vernieuwde Rijksmuseum de deuren voor het publiek. Het museum zal even daarvoor 2 weken gesloten zijn om de topstukken uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen. Het Rijks hoopt na de heropening 2 miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen en zal 365 dagen per jaar open zijn.

Cuypers

Het hoofdgebouw van het Amsterdamse museum sloot in december 2003 de deuren voor een grootscheepse verbouwing. Het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers werd door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz in ere hersteld.

Ook kreeg het museum een ondergronds plein van 4000 vierkante meter. De topstukken van het museum, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, kregen een plek in de Philipsvleugel. Daar ontvangt het Rijks ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.

Volgens de oorspronkelijke planning zou de verbouwing 4,5 jaar duren en zou het Rijksmuseum halverwege 2008 weer heropenen. Door allerlei tegenslagen is dit bijna 5 jaar later geworden.

Verbouwing Rijksmuseum voltooid