AMSTERDAM - Justitie in Ghana heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Nederlandse vastgoedmiljonair Arthur P. wegens kindermisbruik.

P. ontkende deze week tegenover Nederlandse media dat er überhaupt een strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt in Ghana. P. reageerde op berichtgeving van Novum Nieuws over datzelfde onderzoek.

P. is een in Limburg geboren zakenman die in 2001 tot 'koning' werd gekroond in de regio Somey in het oosten van Ghana. P. laat zich voorstaan op liefdadigheidsactiviteiten in het Afrikaanse land. Hij bezit er tevens een hotel nabij de hoofdstad Accra. Daar heeft hij volgens de Ghanese justitie een minderjarig Ghanees meisje herhaaldelijk misbruikt.

P. ontkent de beschuldigingen. Hij zei deze week dat er helemaal geen strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt, al zei het Openbaar Ministerie van Ghana het tegenovergestelde. Nu blijkt dat het Ghanese OM een stap verder gaat en P. daadwerkelijk wil vervolgen.

Brief

In een brief gedateerd op 10 juli geeft de waarnemend directeur van het Openbaar Ministerie in Ghana opdracht aan de zedenpolitie om P. 'zo snel als haalbaar is' in hechtenis te nemen.

De brief, die in bezit is van Novum Nieuws, stelt ook dat de borgsom voor P. moet worden verrekend tegen bezittingen van hem in Ghana indien hij onvindbaar is of weigert zichzelf te melden bij de zedenpolitie.

Onschuldig

P. bevond zich vrijdagavond naar eigen zeggen in Ghana. P. zei telefonisch tegenover Novum Nieuws dat hij niets weet van een arrestatiebevel tegen hem. "Ik maak mij nergens zorgen over", aldus P., "ik geniet hier op het terras van de zon. Ik ben onschuldig." P., die hoge politieke connecties heeft in Ghana, zei niet of hij bereid is zich bij de politie te melden.

Indien het in Ghana tot een rechtszaak komt en P. niet meer in het land is, dan kan justitie aan Nederland vragen om de zaak over te nemen of om een eventueel Ghanees vonnis ten uitvoer te brengen.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland kent de zaak-P. maar zegt vrijdag desgevraagd voorlopig geen aanleiding te zien een eigen onderzoek te starten. Kindersekstoerisme door Nederlanders in het buitenland is vervolgbaar in Nederland.