AMSTERDAM - De gemiddelde temperatuur deze zomer koerst af op een dieptepunt. Met 15,7 graden is de maximumtemperatuur halverwege de zomermaanden het laagst in 25 jaar.

Het weer wordt vanaf zondag wat minder wisselvallig, maar er gloort nog geen hoop aan het einde van de horizon, meldt Weerplaza vrijdag.

Met nog anderhalve maand te gaan tot het einde van de meteorologische zomer is het nu gemiddeld de koudste zomer sinds 1987. Een periode met warmer weer blijft mogelijk, maar echt zomerweer komt er niet op korte termijn.

Vanaf zondag komt er wat meer zon en hebben buien niet meer de overhand. Ook stijgt de temperatuur tot rond de 23 of 24 graden in het binnenland en 20 graden aan de kust. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar.

Regen

De zomer verloopt niet alleen koel, maar ook nat. In juni viel er gemiddeld al 94 millimeter regen terwijl 68 normaal is.

Nu juli bijna halverwege is, zijn er diverse plaatsen in Zeeland en het westen van Noord-Brabant die meer regen hebben gekregen dan normaal in de hele maand. In het oosten en noordwesten van Nederland is juist minder dan normaal gevallen.