HAARLEM - Willem Holleeder is vrijdag veroordeeld tot het betalen van 17,9 miljoen euro, die hij van onder anderen wijlen Willem Endstra heeft afgeperst.

De rechtbank in Haarlem vindt dat vaststaat dat Holleeder op enig moment over dit geld heeft beschikt, ook al heeft hij het op rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg laten zetten.

Holleeder werd in januari 2006 opgepakt en vervolgens veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor de afpersingspraktijken.

In januari van dit jaar zat die straf erop en kwam hij vrij. De miljoenenvordering heeft justitie in een aparte procedure gedaan.

De afgeperste miljoenen liet Holleeder op rekeningen van bedrijven van Jan Dirk Paarlberg zetten. Paarlberg is veroordeeld tot 4 jaar cel voor het witwassen van dit geld. Zijn zaak is nog niet onherroepelijk. Justitie bereidt ook tegen Paarlberg een 'pluk ze'-zaak voor.

Gevangenis

Holleeders advocaat heeft aangegeven dat Holleeder het bedrag niet kan betalen, schrijft de Telegraaf. De advocaat denkt dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak, maar moet daarover nog overleggen. Holleeder was niet bij de uitspraak aanwezig.

Er is nog geen sprake van dat Holleeder weer in de gevangenis terechtkomt omdat hij niet kan betalen. Voordat dat aan de orde is, moet eerst de zaak eventueel in hoger beroep worden afgedaan. Daarna bestaat ook nog de mogelijkheid dat de zaak naar de Hoge Raad gaat.

Terugbetalen

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zei dat het niet uitmaakt hoe Holleeder de afgeperste miljoenen terugbetaalt, als hij het maar doet. Hij zou het bijvoorbeeld bij Paarlberg kunnen gaan halen.

De bijna 18 miljoen euro die Holleeder aan de staat moet betalen, valt in onderdelen uiteen. Behalve 17,5 miljoen die hij vastgoedman Endstra afhandig heeft gemaakt, heeft hij volgens de rechtbank ook 500.000 euro afgeperst van Kees Houtman.

Naast Holleeder stonden nog twee verdachten terecht in de ontnemingszaak; bij hen ging het om veel kleinere bedragen.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive