AMSTERDAM - Personeel van Arkefly wordt onder druk gezet om drugs te smokkelen op vluchten van Curaçao naar Nederland.

Steven van der Heijden, directeur van de luchtvaartmaatschappij, zei vrijdag dat er sprake is van een geheel nieuwe methode van drugstransport.

Enkele weken terug is voor het eerst een medewerker van ArkeFly aangehouden met een grote hoeveelheid drugs in zijn koffer.

''We horen al langere tijd geruchten dat ons personeel op Curaçao wordt bedreigd door drugscriminelen. We moeten het onderzoek nog afwachten, maar vermoedelijk is dit slechts het topje van de ijsberg en vinden er veel meer gevallen van drugssmokkel plaats, die nooit zijn ontdekt", aldus Van der Heijden.

Alternatieven

Doordat de controles op bolletjesslikkers afgelopen jaren zijn aangescherpt, zoeken drugsbendes alternatieven. ''Nu ons personeel daar het slachtoffer van lijkt te worden, zijn harde maatregelen nodig."

De directeur overweegt al het cabinepersoneel dat aankomt uit Curaçao voortaan ''in het belang van de eigen veiligheid" strenger te gaan controleren.

Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen op de route Amsterdam-Curaçao (KLM en Surinam Airways) geven desgevraagd aan de problemen van ArkeFly niet te herkennen.

Probleem

Drugssmokkel vormt al langer een probleem in het Caribisch gebied. Vanuit Mexico en de Dominicaanse Republiek wordt bijvoorbeeld drugs in de vleugels van vliegtuigen meegevoerd, aldus Van der Heijden.

ArkeFly onderscheidt zich volgens hem echter van de andere maatschappijen omdat veel stewards en stewardessen niet alleen op Curaçao vliegen maar er ook zelf wonen. ''Wij zijn niet alleen een Nederlandse maatschappij die op Curaçao vliegt, maar ook een Curaçaose maatschappij die op Nederland vliegt."

'Geen uitzondering'

"Het is geen uitzondering dat luchtvaartpersoneel wordt betrapt op het smokkelen van drugs", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie op Schiphol. ''Het is ook bepaald niet zo dat dat altijd gebeurt onder dreiging van derden'', aldus de woordvoerster. ''Men gaat er ook toe over uit eigen gewin.''

In de zaak van de ArkeFly-steward is volgens het OM nog niet gebleken dat hij onder druk of dwang heeft moeten smokkelen. ''Voorlopig staat die zaak los van het grotere geheel zoals ArkeFly dit nu heeft gepresenteerd'', aldus de woordvoerster. ''Het is ons op Schiphol niet bekend dat mensen onder druk worden gezet, wij zien dat grotere geheel niet.''