DEN HAAG - De politie heeft vrijdagochtend het Occupy-kamp aan de rand van het Malieveld in Den Haag ontruimd.

Dat heeft de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen laten weten. 

Eerder deze week moest de politie ingrijpen toen twee groepen ruzie kregen in het kamp. De oorspronkelijk oprichters van Occupy Den Haag zouden de toegang tot het kamp zijn ontzegd door een nieuwe groep kampbewoners.

In een brief aan de Haagse gemeenteraad stelt Van Aartsen dat de situatie rond het kampement is geëscaleerd. ''Uit vrees voor wanordelijkheden heb ik besloten het kampement te laten beëindigen.''

Rechter

"Geen van de mensen die er afgelopen week verbleven, heeft eerder gefungeerd als aanspreekpunt van Occupy voor de gemeente.'' De burgemeester zegt op grond van deze ervaringen 'nieuwe initiatieven om in de openbare ruimte te overnachten' niet te tolereren.

In januari stapte Van Aartsen al naar de rechter in een poging het kamp te laten ontruimen. Dat stond de rechter toen niet toe.

Dinsdagochtend verliet een handjevol actievoerders van Occupy het plein bij het stadhuis van Utrecht. Ze voelden zich slachtoffer van geweld en scheldpartijen. Burgemeester Aleid Wolfsen had de betogers een dag daarvoor al gesommeerd te vertrekken.

Occupy Den Haag ontruimd