AMSTERDAM - Kapitein Marco Kroon dient een schadeclaim in tegen de Nederlandse staat.

De militair had excuses van justitie verwacht na de rechtszaak. Dat hebben zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger tegen het Brabants Dagblad gezegd.

Justitie vervolgde kapitein Kroon voor drugsbezit en handel in stroomstootwapens, maar van cocaïnebezit werd hij april vorig jaar vrijgesproken. Sindsdien is volgens Knoops achter de schermen geprobeerd een regeling te treffen met het Openbaar Ministerie.

Kroon had gehoopt op excuses of een ander gebaar voor de ''enorme'' emotionele en materiële schade die hij door de onterechte vervolging heeft opgelopen, aldus zijn advocaat. Omdat justitie daartoe niet bereid is, stapt Kroon naar de rechter. Nadere details kon Knoops nog niet geven, ook niet om welk bedrag het zou moeten gaan.

Willemsorde

De advocaten kondigden de stap volgens de krant donderdag aan bij de installatie van Kroon tot compagniecommandant van zo'n 150 pantserinfanteristen in Oirschot.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willemsorde opgespeld vanwege zijn 'uitzonderlijke daden' in Afghanistan. Hij was de eerste in 55 jaar die de onderscheiding kreeg.

Cocaïne

De militair kwam kort na zijn huldiging in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon vrijgesproken, wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive