AMSTERDAM - Knappende betonstaalkabels lijken de oorzaak te zijn van de trillingen in het Rijkswaterstaatgebouw Westraven in Utrecht.

De Rijksgebouwendienst laat donderdag weten dat de spankabels in de betonconstructie onder in het gebouw momenteel worden onderzocht.

De massieve stalen spankabels die mogelijk geknapt zijn, worden gebruikt bij een bepaalde bouwwijze, het zogeheten Jackblock-systeem.

De banden houden onderdelen bij elkaar, zoals een elastiek om een stapel papier. Volgens de Rijksgebouwendienst zijn er in Nederland nog tien gebouwen die volgens dezelfde methode zijn gebouwd, maar is daar geen nader onderzoek nodig.

Daarnaast wordt ook de gevel nogmaals onderzocht. Hoewel daar geen zichtbare beschadigingen in waren, kan die mogelijk toch vervormd zijn en daardoor trillingen hebben veroorzaakt.

Lage frequentie

Verder richt het onderzoek zich nog op een geluid met lage frequentie in de buurt van het gebouw langs de A12. Het lage geluid, dat werd gehoord door medewerkers toen het gebouw trilde, botst mogelijk met de frequentie van Westraven. Andere mogelijke oorzaken zoals betonrot, metaalmoeheid of verzakkingen zijn inmiddels uitgesloten.

Medewerkers meldden twee weken geleden hevige trillingen te hebben gevoeld, waardoor kopjes van tafels trilden en computerschermen heen en weer gingen. Daarop werd het gebouw geëvacueerd en begon de Rijksgebouwendienst een onderzoek naar de oorzaak van de mysterieuze trillingen.

Bekijk de reactie van de Rijksgebouwendienst: