WINTERSWIJK - Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecteren de komende dagen alle bomen, struiken en andere houtige gewassen in de omgeving van de Beuzenes in Winterswijk.

Daar werd maandag de zeer schadelijke boktor gevonden. Het dier moet worden uitgeroeid.

In principe worden alle bomen en struiken in het gebied gerooid, zo heeft de gemeente Winterswijk de wijkbewoners donderdag in een brief laten weten.

In een straal van 500 meter rond de vindplaats geldt tot nader order een vervoersverbod voor snoeiafval van alle houtige gewassen (waardplanten) waarop de boktor zich zou kunnen nestelen.

Besmettingen

De NVWA controleert in dit grotere gebied eveneens of er al sprake is van besmettingen. In dat geval moet er in een groter gebied groen worden gerooid, aldus de gemeente. Staatssecretaris Henk Bleker heeft een brief over de kwestie naar de Kamer gestuurd.

Intussen zijn zeven boktorren gevonden en gevangen. Vermoedelijk is de tor met verpakkingsmateriaal uit een Aziatisch land meegelift naar Winterswijk.

Schaderegeling

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gaat samen met de gemeente Winterswijk kijken naar een schaderegeling voor tuinbezitters. Dat heeft Bleker toegezegd tijdens een bezoek aan de wijk, waar een kleine honderd tuinen gerooid moeten worden.

Bleker en burgemeester Thijs van Weem van Winterswijk zijn '',aangenaam verrast'' door de zeer welwillende houding van de Winterswijkers. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritei (NVWA) die sinds donderdagochtend zoeken naar besmettingen zijn volop geholpen en zelfs van koffie en thee voorzien, aldus Van Weem.

Het kappen en weghalen van bomen, struiken en houtachtige gewassen begint donderdagavond al. De NVWA is naar verwachting tot zondag bezig met inspectie van het gebied, waarna mogelijk meer maatregelen nodig zijn.

Larven

Een Winterswijkse zag maandagavond een grote tor in haar tuin. Toen ze vermoedde dat het om een Aziatische boktor ging, belde ze onmiddellijk de gemeente, die het ministerie van Landbouw en de NVWA inschakelde.

Tot donderdag werden zeven boktorren gevangen, maar het grootste gevaar van het ongewenste beestje schuilt in de larven, die zich jarenlang schuilhouden in ogenschijnlijk gezonde bomen.