WINTERSWIJK - De voor loofbomen zeer schadelijke Aziatische boktor is opgedoken in Winterswijk (Achterhoek).

Dat heeft het ministerie van Landbouw woensdag gemeld.

Een inwoonster van Winterswijk vond een boktor in haar tuin. In een boom troffen onderzoekers daarna sporen aan van de insecten. Ook zijn vliegende exemplaren gezien.

De beestjes zijn mogelijk meegekomen met verpakkingshout van natuursteen uit China, waar ze veel voorkomen.

Laboratorium

De aangetaste boom, een esdoorn, is omgezaagd en afgevoerd naar een laboratorium. Met hulp van buurtbewoners zijn inmiddels zeven boktorren gevangen.

Staatssecretaris Henk Bleker heeft besloten dat in een straal van 100 meter rond de aangetaste boom alle bomen en planten worden onderzocht op sporen van de insecten. In eerste instantie worden deze loofbomen en struiken in tuinen en het openbaar groen binnen de straal van 100 meter verwijderd.

Bomen en struiken in een straal van 100 - 1000 meter worden globaal geïnventariseerd. In een straal van 500 meter gelden beperkingen voor de afvoer van snoeihout.

Brief

Alle buurtbewoners hebben een brief ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarin staat dat de tuinen in de nabijheid van de vondst deze week nog zullen worden geïnspecteerd. Deze inspectie zal jaarlijks worden herhaald, voor een periode van minimaal vier jaar.

Ook worden loofbomen en struiken uit de tuinen van de buurtbewoners binnen een straal van 100 meter rondom de vondst verwijderd. Het weghalen van bomen en struiken zijn voor rekening van het Rijk. Verder wordt er in de brief gemeld dat het Rijk geen herplant zal verzorgen of de financiering daarvan op zich zal nemen.

Een bewoner zegt tegenover NU.nl blij te zijn met het daadkrachtige optreden van de overheid. Dat de overheid bij voorbaat geen schade zal vergoeden is volgens deze bewoner echter in het verkeerde keelgat van de buurtbewoners geschoten.

Grote schade

De Aziatische boktor kan grote schade aanrichten aan loofbomen en struiken en vormt een gevaar voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten.

Het is de tweede keer dat de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) is gevonden in Nederlandse planten. De eerste keer was in 2010 in Almere-Buiten. In andere gevallen ging het om de Oost-Aziatische boktor.