UTRECHT - Een op de vijf acute gezondheidsincidenten die vorig jaar met drugs te maken hadden, werd veroorzaakt door GHB.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Jaarbericht 2011 van het Trimbos Instituut. In twee derde van die gevallen was GHB gebruikt in combinatie met andere verdovende middelen zoals alcohol of andere drugs. Door het onvoorspelbare effect van combinatiegebruik is het extra gevaarlijk.

De drugsmarkt kenmerkte zich vorig jaar door een instabiele ecstasy- en speedmarkt, zo schrijft het Trimbos. Zo overleden vier mensen door vervuilde ecstasy en ook vervuilde speed zorgde voor gezondheidsproblemen.

Het Trimbos verwacht echter dat die problemen snel zullen afnemen omdat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de stof 4-methylamfetamine, die de laatste tijd vaker opduikt in speed, vorige maand met onmiddellijke ingang heeft verboden.

Cannabis

Cannabis is de meest gebruikte drugs in Nederland. Acute gezondheidsproblemen daarmee komen nauwelijks voor. En de problemen die er zijn, komen vooral van buitenlandse toeristen die de drugs gebruiken tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Het aantal verslavingen neemt wel toe. In 2010 zochten 11.000 mensen - vooral mannen - hulp voor hun afhankelijkheid, zo constateert het Trimbos Instituut.

In Nederland worden nauwelijks zogenaamde ‘designer drugs’ gebruikt. De bekendste middelen in deze groep drugs zijn mefedron, methoxetamine en Spice. Nederlandse gebruikers kiezen mogelijk liever voor bekende drugs waarvan ze de effecten en risico's kennen dan voor onbekende stoffen.