UTRECHT - Bijna 13 jaar na een grote schilderijenroof in Bilthoven heeft de politie vijf van de zeven waardevolle werken teruggevonden, onder meer een Jan Steen.

Dit gebeurde na oplettend optreden van veilinghuis Christie's.

Drie verdachten zijn aangehouden. Dat meldde de politie woensdag. De schilderijen hadden toentertijd een waarde van bijna 3 miljoen gulden.

De roof werd op 31 oktober 1999 gepleegd in een villa. De toen 84-jarige bewoonster was alleen thuis.

De voordeur van het huis was niet op slot omdat de vrouw nog bezoek verwachtte. Een van de overvallers hield de vrouw in bedwang en mishandelde haar, de andere bracht de kostbare schilderijen naar een auto.

Veiling

De politie kwam de verdachte op het spoor toen een schilderij in januari bij de veiling werd aangeboden. Kunstspecialisten vertrouwden het niet.

Na hernieuwd onderzoek kwam de politie terecht bij een 38-jarige man uit Heino en een 61-jarige man uit Lelystad. Behalve schilderijen werden daar ook xtc-pillen en hasj gevonden. In Duitsland is een derde verdachte aangehouden.

Schilderijen

De teruggevonden schilderijen zijn van Joos de Momper de Jonge, Jan Steen, Herman Saftleven, Jan van Goyen en Salomon van Ruysdael. Zoek zijn nog doeken van Isaac Israëls en Wouterius Verschuur.

Uiteraard is de politie blij dat de historische meesterwerken terecht zijn. ''We hebben niet eerder zo'n kostbare kunstzaak gehad in de regio Utrecht."