AMSTERDAM - Vijftien van de ruim honderd ziekenhuizen in Nederland kunnen zonder probleem verdwijnen. 

Dat stelt zorgverzekeraar CZ dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat.

Ziekenhuizen zouden verantwoordelijk zijn voor ruim een kwart van de almaar stijgende kosten in de zorg.

Vooral het aanbod van ziekenhuizen in de grote steden is overmatig, vindt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. "Als we in Amsterdam een ziekenhuis sluiten, dan wordt niemand daar slechter van." Volgens de bestuursvoorzitter ontstaan dan geen wachtlijsten.

Contracten

Topman van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Marc Levi is het in principe eens met Van der Meeren. Maar volgens hem zouden zorgverzekeraars ook gewoonweg kunnen beslissen geen contracten meer te sluiten met een aantal ziekenhuizen. Dat gebeurt al voor een aantal aandoeningen.

Van der Meeren is niet de eerste die oppert ziekenhuizen te sluiten. VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte daar in september al voor toen hij nog voorzitter was van Zorgverzekeraars Nederland. Wiegel zei toen dat het samenvoegen van ziekenhuizen veel kosten zou besparen, zonder dat de zorg voor patiënten daaronder zou lijden.

Zorg

Verzekeringsmaatschappij Achmea denkt dat er niet zomaar 15 ziekenhuizen gesloten kunnen worden. "Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt", zegt de verzekeraar. "Het gaat erom dat wat er aan zorg voor de inwoners nodig is in een regio passend te maken met het zorgaanbod. Dat kan in de ene regio betekenen dat er minder ziekenhuizen komen, maar dat er nieuwe eerstelijnsvoorzieningen voor in de plaats komen."

Achmea denkt wel dat de huidige ziekenhuizen over een aantal jaar niet meer in de huidige vorm bestaan. "Er zal meer onderscheid komen tussen ziekenhuizen die eenvoudige vormen van zorg aanbieden en ziekenhuizen voor complexe behandelingen."