AMSTERDAM - De internationale werken van het Scheringa Museum gaan onder de hamer bij veilinghuis Christie's. Het gaat om 221 kunstwerken, die samen tussen de zes en de tien miljoen euro moeten opbrengen. 

Ze worden geveild in Amsterdam, Londen, New York en Hong Kong, meldt Christie's.

Op 18 september worden in Amsterdam 160 werken van 53 verschillende naoorlogse kunstenaars geveild. Daaronder is werk van de Amerikaanse realisten Duane Hanson, Alex Katz en Eric Fischl en de Turkse kunstenaar Taner Ceylan, de Duitse kunstenaar Tim Eitel en de Israëlische kunstenaar Yigal Ozeri.

Christies houdt op 27 november een nieuwe veiling in Amsterdam. In het najaar vinden ook veilingen plaats in Londen, New York en Hong Kong.

Koper

Vorig jaar bleek dat de kunstcollectie van het failliete Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek niet bij elkaar kon blijven. Het lukte de curatoren niet om een koper te vinden die de complete verzameling van Dirk Scheringa wil overnemen.

De collectie van het museum van de voormalige topman van de gevallen DSB Bank bestond uit meer dan duizend schilderijen, werken op papier, beelden, modecreaties, foto's en objecten. Werken van zogenoemde magisch realisten als Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Dick Ket vormden de basis van de collectie.

Failliet

Het museum werd in november 2009 officieel failliet verklaard, in navolging van het faillissement van DSB Bank. Het grootste deel van de kunstcollectie blijft in Nederland. Zakenman Hans Melchers nam in maart het grootste deel van de Nederlandse collectie over. Dat wordt ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, in de Achterhoek.