Tot 4,5 jaar cel voor Satudarah-leden

BREDA - Enkele leden van motorclub Satudarah moeten tot 4,5 jaar de cel in.

Ze zijn verantwoordelijk voor een serie incidenten, waaronder mishandeling en drugs- en wapenbezit, oordeelde de rechtbank in Breda dinsdag.

De rechtszaak draaide om twee geweldsincidenten, waarvoor alle tien de mannen terechtstonden. Op 13 augustus vorig jaar zijn twee portiers van café De Nachtwacht in Breda bedreigd.

Hiervoor heeft de rechtbank slechts één verdachte veroordeeld, Satudarah-voorman Klaas O. Voor de mishandeling van twee mannen later die maand bij camping Fort Oranje in Rijsbergen, zijn wel negen mannen veroordeeld.

Zaklamp

De hoogste straf, 4,5 jaar cel, legde de rechtbank op aan een 38-jarige man. Deze man heeft de twee mannen in Rijsbergen meerdere keren met een zware Maglight zaklamp op het hoofd geslagen. Hij is ook veroordeeld voor wapen- en drugsbezit en heling.

Volgens een van deze slachtoffers had de zoon van een van de verdachten schuld bij hem. Toen het tot een confrontatie kwam, had de schuldeiser ''een uit de kluiten gewassen man'' bij zich, aldus de rechtbank.

De vader van de schuldenaar kwam met 8 anderen van Satudarah. De rechtbank meent dat deze 9 mannen met voorbedachten rade het tweetal hebben afgetuigd.

Bedreiging

In de kwestie van de bedreiging van de horecaportier in Breda kreeg Satudarah-topman O. 4 maanden cel voor bedreiging. Behalve de portier heeft hij volgens de rechtbank ook de politie beledigd en zwaar bedreigd.

De andere negen verdachten zijn in de zaak rond de portier vrijgesproken. De groep was uitgedost in Satudarah-kleding en dat kan als dreigend zijn overgekomen, aldus de rechtbank, maar het kan niet bewezen worden dat de hele groep van tevoren op de hoogte was van het plan van O. de portier te bedreigen.

Lees meer over:
Tip de redactie