AMSTERDAM - Burgemeester Aleid Wolfsen heeft de Occupy-actievoerders in Utrecht maandag gevraagd het plein voor het stadhuis te verlaten.

Hij wil het plein 'teruggeven' aan de Utrechters. "Ik vind het onaanvaardbaar dat een openbaar plein bezet wordt door een beperkte groep mensen zonder dat een einddatum zelfs maar in zicht komt." Wellicht volgt binnenkort een nieuwe rechtszaak.

Wolfsen vindt dat een demonstratie nooit onbeperkt kan voortduren. "De wetgever heeft bij de totstandkoming van de Wet Openbare Manifestaties geen rekening gehouden met tijdsduur en het beslag dat op de openbare ruimte in de stad wordt gelegd."

Rechtbank

De burgemeester heeft de kwestie in april al aan de rechtbank voorgelegd, maar die bepaalde dat de occupyers na een korte onderbreking voor Koninginnedag weer terug mochten komen voor het stadhuis. Wolfsen had volgens de Utrechtse rechtbank onvoldoende argumenten.

Alleen als de gezondheid of de verkeersveiligheid in het geding komt of sprake is van wantoestanden mag het kamp geruimd worden. Wolfsen kondigt nu aan dat hij de huidige 'patstelling' wil doorbreken. Hij verwacht dat de rechtbank zich binnenkort opnieuw over de kwestie moet uitspreken.

Eerder kwamen ook steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in actie tegen de Occupy-kampen in hun stad, met wisselend resultaat.

Lees alles over de occupy-beweging in onsdossier