AMSTERDAM - Militair Marco Kroon, die de Militaire Willemsorde kreeg voor zijn heldhaftige optreden tijdens een missie in Afghanistan, heeft een nieuwe functie gekregen bij Defensie.

Hij wordt commandant van de C-compagnie van het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot, meldde Defensie maandag. Kroon behoudt zijn rang van Kapitein en krijgt de leiding over 200 mensen.

Volgens een woordvoerder krijgen medewerkers van Defensie elke drie jaar een nieuwe baan en past de overstap van Kroon hierin.

Kroon kwam eerder in opspraak omdat justitie hem vervolgde wegens cocaïnebezit. Hij werd in april 2011 vrijgesproken. Het café in Den Bosch dat de militair runde, is verkocht.

De militair werd wel veroordeeld voor het doorleveren van stroomstootwapens. Dit was voor Defensie geen belemmering om Kroon een nieuwe functie te geven.

Operationele domein

Kroon maakte zelf zijn belangstelling voor de functie van compagniecommandant kenbaar bij Defensie. "Hij wilde weer aan de slag op het operationele domein, en daar sluit dit werk bij de gevechtseenheid in Oirschot goed bij aan", meldt een woordvoerder.

Hiervoor vervulde Kroon diverse functies binnen het Korps Commandotroepen in Roosendaal.

Volgens Gert-Jan Knoops, advocaat van Kroon, was het een grote wens van zijn cliënt om weer een leidende functie te krijgen om zo zijn kennis te kunnen overdragen.