AMSTERDAM - Neurochirurg Kees Tulleken moet voor de tuchtrechter verschijnen omdat hij informatie lekte over de gezondheidstoestand van prins Friso.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg verdenkt hem van schending van het beroepsgeheim en heeft onlangs een tuchtklacht ingediend, bevestigt een woordvoerder zaterdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

De neurochirurg en emeritus hoogleraar, die zelf 12 jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege heeft gezeten, is hierover ingelicht. De inspectie werkt nog aan de formulering van de klacht.

Dat het opzetten van het onderzoek even op zich heeft laten wachten, komt volgens de woordvoerder doordat het om een complexe zaak gaat. "Veel deskundigen hebben in de media hun mening gegeven en het is niet gemakkelijk te zeggen hoeveel informatie Tulleken over Friso had."

NRC

Tulleken was in februari in Oostenrijk toen prins Friso een skiongeluk kreeg en in een coma belandde. Hij sprak met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad.

Op basis daarvan berichtte de krant onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had en dat op een mri-scan geen bijzonderheden waren te zien.

Al snel bleek dat het de vraag is of de prins ooit nog bij bewustzijn komt. De berichtgeving zorgde voor een storm van kritiek. NRC liet weten te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Gesprek

Nog in februari kondigde de inspectie aan een gesprek met Tulleken te willen over uitspraken die hij had gedaan over het medisch beroepsgeheim.

De 72-jarige neurochirurg had in de Volkskrant gezegd dat hij wist dat hij een grens overschreed. ''Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege." Het was volgens hem van belang het volk gerust te stellen.

Artsenverbond KNMG nam eerder al afstand van de handelswijze van Tulleken, maar stelde dat hij het medisch beroepsgeheim niet heeft geschonden. De informatie over Friso werd immers door zijn vrouw openbaargemaakt. Wel werd zijn optreden onzorgvuldig en schadelijk voor het vertrouwen in artsen genoemd.

Toestand Friso

Er is tot op heden geen verandering opgetreden in de toestand van prins Friso. Hij ligt nog altijd in coma in een ziekenhuis in Londen. Dat heeft zijn broer prins Willem-Alexander zaterdag gezegd tijdens een fotosessie met zijn gezin in de buurt van zijn huis op landgoed De Horsten in Wassenaar.

De diagnose die in Innsbruck is gesteld na het skiongeluk dat Friso trof, is volgens de prins nog steeds van kracht. Zodra er verandering optreedt, zal dat via de Rijksvoorlichtingsdienst naar buiten worden gebracht. ''Ik hoop dat we in de toekomst met een positief bericht kunnen komen.''

Steunbetuigingen

Prins Willem-Alexander bedankt de Nederlandse bevolking voor alle steunbetuigingen na het skiongeluk van prins Friso. Ook bedankte hij de pers voor hun terughoudendheid in de berichtgeving over Friso.

Vooral koningin Beatrix en prinses Mabel, de vrouw van Friso, hebben volgens hem veel aan alle steun gehad. Door alle emoties rond prins Friso is het volgens hem niet altijd even gemakkelijk werken.

Willem-Alexander zei dat hij en prinses Máxima een druk jaar achter de rug hebben met vele hoogtepunten, zoals het bezoek van de president van Turkije. ''Met alle emoties die daarbij komen, en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.''

Tijdens de jaarlijkse fotosessie poseerden Willem-Alexander, Máxima en hun dochtertjes prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane, gekleed in roze zomerjurkjes, voor zo'n 50 fotografen en cameraploegen. Het gezin kwam op de fiets aanrijden.

Lees alle berichten over Prins Friso op onze special

Koninklijke fotosessie