ARNHEM - De 47-jarige ex-directeur van het Arnhemse Gelredome stadion is donderdag veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op zijn vrouw afgelopen november in Arnhem.

Jasper van A. sloeg zijn vrouw in de nacht van 28 op 29 november 2011 ongeveer tien keer met een honkbalknuppel.

Toen zijn jongste dochter binnenkwam bracht hij de kinderen naar de buren, ging hij terug en duwde hij zijn vrouw nog een kussen op haar gezicht. Het 45-jarige slachtoffer overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Van A. kon het niet verwerken dat zijn relatie dreigde te stranden. Het Openbaar Ministerie (OM) had 15 jaar cel geëist wegens moord. Van A. had op meerdere momenten kunnen bedenken waarmee hij bezig was. Zijn advocaat stelde dat er sprake was van doodslag omdat hij in een opwelling handelde en vroeg 6 jaar.

Doodslag

De rechtbank is het met het OM eens, maar vindt dat deze moord wel aan doodslag grenst. Van A. wilde duidelijk zijn vrouw dood hebben, maar plande dat niet zorgvuldig vooraf. Daarom, en omdat Van A. gebukt gaat onder schuldgevoelens, krijgt hij een lagere straf.

Van A. handelde vermoedelijk uit een mengeling van verlatingsangst en jaloezie, in combinatie met oververmoeidheid, denken deskundigen. Omdat zij verder geen geestelijke stoornis hebben kunnen ontdekken, is Van A. volledig toerekeningsvatbaar.

Het stel was in relatieproblemen verzeild geraakt en had die middag ervoor een afspraak geregeld met een relatietherapeut. Voor zover bekend was er nooit eerder sprake van geweld geweest. De zaak zorgde voor een schok in Arnhem, waar Van A. gold als een publiek figuur die het stadion succesvol exploiteerde.