DEN HAAG - De bussen van het Haagse vervoerbedrijf HTM rijden donderdagochtend volgens dienstregeling. Na de spits staken de chauffeurs wel een paar uur.

Buschauffeurs begonnen woensdagochtend een wilde staking, die bijna de hele dag duurde. Ze voerden actie tegen de aanbestedingsplannen voor het busvervoer in Den Haag.

Reizigers moeten later in de ochtend en het begin van de middag wel rekening houden met niet rijdende bussen.

Een delegatie van de chauffeurs heeft een gesprek met Peter Smit, binnen het Stadsgewest Haaglanden verantwoordelijk voor vervoer. Na dat gesprek brengt de delegatie de collega-buschauffeurs op de hoogte, waardoor er tussen circa 09.30 en 13.00 uur geen bussen rijden.

Blokkade

Woensdagochtend reden de chauffeurs met bussen naar het hoofdkantoor van vervoersbedrijf HTM in het centrum van Den Haag. In de straten rond het centrum stonden tientallen bussen, die ook de tramlijnen blokkeerden.

De chauffeurs zijn ontstemd over de aangekondigde samenwerking van HTM met QBuzz. Ze zijn bang dat door de veranderingen beknibbeld zal worden op de lonen en arbeidsvoorwaarden.

Stadsgewest Haaglanden maakte in mei bekend dat de vervoerbedrijven vanaf 9 december onder de naam HTMbuzz het busvervoer in Den Haag en de gemeenten Rijswijk en Leidschendam-Voorburg mogen verzorgen.

Bekijk lezersfoto's van de staking op NUfoto

Staking buschauffeurs Den Haag