DEN HAAG - De bussen van HTM in Den Haag rijden woensdag niet meer. Een woordvoerder van het vervoerbedrijf heeft dat gezegd. Buschauffeurs besloten woensdag rond 11.00 uur tot een wilde staking, uit protest tegen de aanbesteding van het busvervoer in de stad.

De vakbond Abvakabo FNV heeft de staking overgenomen.

Een delegatie van de chauffeurs wil woensdagavond bij een vergadering van het Stadsgewest Haaglanden nogmaals de grieven kenbaar maken, aldus de woordvoerder van HTM.

Maar ook al zouden ze daarna besluiten weer aan het werk te willen, dan nog laat HTM de bussen woensdag niet meer rijden. De delegatie wordt rond 21.00 terug verwacht, aldus HTM.

Te laat

Daarna moeten de bussen nog weg van de straten bij het hoofdkantoor van HTM in het centrum van Den Haag. ''Dan is het te laat om nog een goede dienstregeling te rijden.''

HTM heeft een aantal personeelsleden op scooters de stad ingestuurd om mensen die bij bushaltes staan te wachten, te informeren. Ook gebruikt HTM e-mail en Twitter om reizigers op de hoogte te brengen. Het is nog niet duidelijk of de chauffeurs donderdag weer achter het stuur kruipen.

Ochtend

De chauffeurs reden woensdagochtend met bussen naar het hoofdkantoor van vervoersbedrijf HTM in het centrum van de stad. De wilde staking is een protest tegen de aanbesteding van het busvervoer in de stad.

Tientallen bussen staan in de straten in de omgeving van het centrum, hierdoor zijn ook een aantal tramlijnen gestremd.

Binnenstad

Vooral reizigers in de binnenstad zijn getroffen, volgens een woordvoerder van de HTM. Hij adviseert reizigers, voorzover zij niet van nog rijdende trams gebruik kunnen maken, om te gaan lopen of fietsen. ''Wij vinden dit heel vervelend voor de passagiers.''

Reizigersvereniging Rover noemt de acties "onacceptabel". "Over de rug van de reiziger kun je dit niet uitvechten", aldus een zegsvrouw tegen NU.nl.

Bekijk de lezersfoto's van de staking op de special van NUfoto

Staking buschauffeurs Den Haag