DEN HAAG - Veel buschauffeurs in Den Haag hebben woensdagochtend het werk neergelegd uit protest tegen de aanbesteding van het busvervoer in de stad.

Ze zijn met bussen naar het hoofdkantoor van vervoersbedrijf HTM in het centrum van de stad gereden. Er staan zo'n 60 bussen op de straten in de omgeving. Ze blokkeren ook de nabijgelegen trambaan, waardoor diverse lijnen zijn gestremd.

Stadsgewest Haaglanden maakte in mei bekend dat HTM en Qbuzz vanaf 9 december onder de naam HTMbuzz het busvervoer in Den Haag en de gemeenten Rijswijk en Leidschendam-Voorburg mogen verzorgen.

De stakingsactie begon rond 11.00 uur. Volgens voorzitter Richard van 't Veen van het medezeggenschapsorgaan heeft de directie van HTM ''niet geluisterd naar de klachten van de chauffeurs dat HTM HTM moet blijven''. HTM was volgens hem een ''sociaal voelend bedrijf''.

Beknibbelen

De chauffeurs zijn bang dat door de veranderingen en samenwerking met QBuzz beknibbeld zal worden op de lonen en arbeidsvoorwaarden. ''Een hoop bedrijven gaan door zulke bedrijven kapot, terwijl HTM al 150 jaar een gerenommeerd bedrijf is'', aldus Van 't Veen.

HTM keurt de wilde actie af, omdat de passagiers en het overige verkeer daarvan de dupe zijn. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er binnen HTM ruimte voor emotie over de komende veranderingen, maar niet op deze manier.

De aanbesteding is bovendien een politieke zaak. Niet HTM, maar Stadsgewest Haaglanden gaat daar over. Dat hebben de directieleden ook tegen de actievoerders gezegd nadat ze een petitie van hen in ontvangst hadden genomen.

Gesprek

Een delegatie van de buschauffeurs spreekt inmiddels samen met een FNV-bestuurder met de HTM-directie.

De politie is ter plaatse om de actie en het verkeer in goede banen te leiden, maar heeft de buschauffeurs nog niet gedwongen te vertrekken. Sommige buschauffeurs hebben hun bus achtergelaten en zijn naar het nabijgelegen Centraal Station gelopen.

Ongeveer 30 buschauffeurs staan daar op de tramrails. Ze willen daarmee de druk op de directie opvoeren, maar ze doen dat ook omdat ze het jammer vinden dat de trambestuurders hun buscollega's niet steunen en gewoon door blijven rijden.

Staking buschauffeurs Den Haag