UTRECHT - Ongeveer 80 procent van de Nederlanders vindt zonnepanelen een goed idee. 43 procent wil ze best op het eigen dak, terwijl slechts 6 procent ze al heeft.

Zonnestroom kan daarom meer groei verwachten dan ander 'groen gedrag' zoals windenergie, elektrisch rijden of duurzamer eten. Dat blijkt uit een onderzoek van stichting Natuur & Milieu, die deze maand 40 jaar bestaat.

Energiebesparing komt nu het vaakst voor: 60 procent van de Nederlanders doet het, 17 procent is het van plan. Meer dan de helft wil dat het kabinet de belasting op milieuvervuiling verhoogt, 69 procent wil dat subsidies voor niet-duurzame industrieën verdwijnen. Veel zorgen zijn er over luchtvervuiling en het verdwijnen van de natuur, blijkt uit het onderzoek.

Ahold

De 1246 ondervraagden denken dat Ahold het milieuvriendelijkste bedrijf is, gevolgd door Philips, Unilever, Heineken en PostNL. Ze vinden Jolande Sap de groenste politicus, gevolgd door Marianne Thieme, Diederik Samsom, Emile Roemer en Henk Bleker.

De top 5 van groenste BN'ers bestaat uit Wubbo Ockels, Floortje Dessing, Georgina Verbaan, Midas Dekkers en opnieuw Jolande Sap.

Het onderzoek betrof een representatieve steekproef onder 1246 Nederlanders tussen 16 en 70 jaar.