AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz wil geen verantwoording afleggen over contant ontvangen betalingen, omdat hij vreest dan zijn beroepsgeheim te schaden. 

Dat zei hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Het is een principiële kwestie."

Dinsdag werd bekend dat de Orde van Advocaten Moszkowicz voor de tuchtrechter sleept na een onderzoek naar zijn praktijkvoering. Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van vorig jaar juli. De krant schreef dat de Belastingdienst onenigheid had met Moszkowicz omdat hij zich contant had laten betalen.

Zonder bankrekening

De raadsman gaf in RTL Boulevard aan dat hij geregeld te maken krijgt met cliënten zonder bankrekening. Honderd jaar lang zouden er geen problemen zijn geweest met contante betalingen, aangezien mensen rechtsbijstand moeten kunnen krijgen, aldus Moszkowicz.

In 2010 is echter een verordening aangenomen, waardoor advocaten moeten melden in welke zaak ze welk bedrag contant hebben aangenomen. "Veel advocaten weten niet eens van het bestaan van die verordening." Veel advocaten zouden de verordening dan ook niet naleven, aldus de raadsman. "Ik denk dat heel wat advocaten zich vandaag rot zijn geschrokken."

Tenen

De meeste advocaten worden ook niet gecontroleerd op het naleven van de verordening. "Behalve bij mij", zei Moszkowicz. "Misschien heb ik iemand op de tenen getrapt."

Het naleven van de verordening zou er echter voor zorgen dat advocaten een verlengstuk worden van het opsporingsapparaat, stelt Moszkowicz. "Ik heb een beroepsgeheim. Dat zou ik schenden als ik een derde vertel wie mij wat in welke zaak betaalt. Dit wordt een testcase, en die ga ik aan."

Volg de berichten over dit onderwerp op Twitter via NUlive