AMSTERDAM - Advocaat Bram Moszkowicz moet voor de tuchtrechter komen omdat hij onder meer stelselmatig contant geld heeft aangenomen zonder dat te melden.

Ook is hij volgens de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam, Germ Kemper, naar een aantal cliënten onduidelijk geweest over het honorarium dat hij in rekening heeft gebracht.

Het onderzoek dat de deken de afgelopen maanden deed naar Moszkowicz, heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat het kantoor Moszkowicz belasting heeft ontdoken, zei een woordvoerder dinsdag.

Advocaten moeten het aan de deken melden als zij contante betalingen aannemen van 15.000 euro of meer. Hoeveel geld Moszkowicz in totaal contant zou hebben ontvangen, willen de deken en Moszkowicz niet zeggen. ''Het gaat om aanzienlijke bedragen'', aldus de zegsman.

Erkent

De deken begon het onderzoek na een publicatie vorig jaar in NRC Handelsblad. De krant meldde dat de bekende strafpleiter de belasting voor 1 miljoen euro zou hebben ontdoken. Hoewel het dekenonderzoek niet daarop gericht was, heeft Kemper geen aanwijzingen gevonden voor zwart geld.

Bram Moszkowicz erkent dat hij contant is betaald. Hij zei dat hij bij de Raad van Discipline zal betogen dat hij dat uit principe niet heeft gemeld, omdat betalingen van cliënten onder zijn beroepsgeheim vallen.

Familiekantoor

Vorige maand werd bekend dat Moszkowicz per direct het familiekantoor Moszkowicz Advocaten verlaat. De verklaring die het bedrijf daarvoor gaf was omdat ''mr. Abraham (Bram) Moszkowicz naast de advocatuur ook nog andere werkzaamheden verricht''.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive