AMSTERDAM - Slavernij is in ons land en in andere delen van het Koninkrijk te lang gewoon geweest.

Dat zei premier Mark Rutte zondag tijdens Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in Amsterdam.

''Slavernij 'ontmenselijkt' ", sprak Rutte. Volgens de premier ''reduceert slavernij mensen tot productiemiddelen" en stelt het gewin van een kleine groep ''boven de menselijke waardigheid van velen".

''We herdenken met diep respect al die vrouwen, mannen en kinderen die plotseling niet meer over hun eigen leven konden beschikken", zei Rutte.

Kranslegging

Tijdens de kranslegging nam Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden onverwacht het woord. Ze sprak zich uit tegen het stopzetten van de subsidie aan NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis).

De organisatie die ook de herdenking organiseert, moet daardoor haar deuren sluiten. Het publiek reageerde daarop instemmend.

De herdenkingsplechtigheid is volgens de organisatoren door meer dan duizend mensen bijgewoond. In de optocht Bigi Spikri voorafgaand aan de herdenking, liepen zo'n 500 mensen mee.

Muziek

Na afloop van de herdenking begon het festival Keti Koti (gebroken ketenen), met tal van muziekoptredens. Tweede Kamerlid van GroenLinks Tofik Dibi sprak daar onder meer over moderne slavernij in Nederland.

Volgens hem worden jaarlijks enkele duizenden mensen tot moderne slavernij gedwongen, bijvoorbeeld in de seksindustrie en in de tuinbouw.

Herdenking

De herdenking was bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Het is zondag precies 149 jaar is geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan ruim 200 jaar slavernij in deze koloniën.