HILVERSUM - Bij het meldpunt voor politiegeweld zijn de afgelopen anderhalve week 103 meldingen binnengekomen.

Dat zei Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam en initiatiefnemer van het meldpunt, zaterdagavond in het tv-programma Debat op 2.

In zeker 15 gevallen gaat het om buitensporig en onnodig geweld van politiemensen tegen burgers die al in de boeien zijn geslagen of geen verzet meer plegen, zo liet hij in een toelichting weten. De meeste van de 103 meldingen gaan over incidenten van het afgelopen halfjaar.

Bonte heropende het meldpunt na het verschijnen van een filmpje op YouTube van een Rotterdamse agente die een dronken arrestant meerdere keren schopt.

Het Openbaar Ministerie oordeelde dinsdag dat de agente niets valt te verwijten omdat het gebruikte geweld nodig was om de situatie onder controle te krijgen.

Bekijk de video

De Rotterdamse politicus zegt dat het hem er niet om gaat dat de politie geen geweld mag gebruiken. Ook om de agenten is het hem niet te doen, wel om de geweldsinstructie.

In het tv-programma van KRO/NCRV kreeg Bonte kritiek van onder anderen Dolf Mauritz, agent en woordvoerder van het Platform Bezorgde Diender. ''Uw partij had veel moeite met het Polenmeldpunt van de PVV en nu komt u met een meldpunt van hetzelfde kaliber", aldus Mauritz.