ROERMOND - Het Openbaar Ministerie (OM) kreeg tijdens zijn onderzoek naar de 37 verdachte sterfgevallen op jongensinternaat St. Joseph in Heel geen inzage in de zogenoemde doodsbriefjes.

Die werden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden bewaard.

Doordat de wet inzage alleen aan wetenschappers toestaat, kon het OM niet nagaan of de arts van St. Joseph zijn doodsverklaringen valselijk heeft opgemaakt.

Dat bevestigde een woordvoerder van het OM zaterdag na berichtgeving hierover in de Limburgse kranten. Op het A-gedeelte van de doodsbriefjes staat de doodsoorzaak, op het B-gedeelte de toelichting en eventuele geschiedenis. Die B-kant mocht niet worden ingezien.

Veranderen

Het OM wil een verandering van de wet CBS en heeft hiervan melding gemaakt bij de top van de eigen organisatie, het college van Procureurs Generaal. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bekijkt inmiddels of de wet verruimd kan worden, liet het OM in Roermond weten.

''We willen graag dat de kring mensen die de doodsbriefjes mogen inzien, wordt verruimd'', zei de woordvoerder van het OM zaterdag. ''Tot nog toe mag dat alleen geanonimiseerd door wetenschappers ten behoeve van statistisch onderzoek. Verruiming geeft ook mogelijkheden voor het onderzoek naar meer recente zaken''.