LEIDEN - Uitgerekend in de week dat André Kuipers terugkeert op aarde, maakt de regering bekend dat zij het mes zet in de Nederlandse ruimtevaart.

De begroting gaat van 100 miljoen euro naar 63 miljoen per jaar. De industrie vreest de gevolgen.

''Nederland gaat naast opdrachten grijpen. Banen, kennis en technologie gaan verloren. Het kost ons land meer dan het oplevert'', zegt directeur Bart Reijnen van Dutch Space, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland.

Bedrijven als Dutch Space bouwen mee aan netwerken voor navigatiesystemen, weersatellieten, wetenschappelijke sondes en communicatienetwerken.

Elke euro die Nederland daarin investeert, levert vier tot vijf euro op, blijkt uit cijfers van de overheid zelf. Maar bij bezuinigingen geldt de rekensom juist andersom. ''Als je een kwartje minder uitgeeft aan ruimtevaart, kost dat je ruim een euro'', zegt Reijnen.

Bij een van zijn laatste bezoeken aan Nederland voor zijn lancering deed Kuipers daarom een beroep op Den Haag. ''Geld voor ruimtevaart is geen weggegooid geld, we verdienen het terug. Op sommige gebieden zijn we de beste spelers op de markt. We hebben kwaliteit en dat moeten we koesteren'', zei hij eind 2010 tegen het ANP.

Estec

De bezuinigingen treffen niet alleen de bedrijven. Het regeringsbesluit kan ook gevolgen hebben voor het kloppende hart van de Europese ruimtevaart, het European Space Research and Technology Centre (Estec) in Noordwijk.

Daar worden satellieten voor de lancering ontwikkeld en getest. Er werken ongeveer 2500 mensen, die van over heel Europa naar Nederland zijn gekomen. Ze wonen hier en geven hier hun salaris uit. Hun kennis delen ze met Nederlandse bedrijven en studenten.

Bemande ruimtevaart

Een van de onderdelen van Estec houdt zich bezig met de bemande ruimtevaart. Vanuit de ruimte heeft André Kuipers vrijwel dagelijks contact met de afdeling. Volgens ingewijden aast Duitsland erop.

Een andere afdeling moet ervoor zorgen dat innovaties uit de ruimtevaart ook in het dagelijks leven kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

Die banen dreigen naar Groot-Brittannië te gaan. Het wetenschappelijk onderzoek verhuist misschien van Noordwijk naar Spanje. Honderden banen staan op de tocht. ''Estec dreigt te worden afgepeld'', zegt Reijnen.

Kuipers

De industrie vestigt zijn hoop op Kuipers, hèt uithangbord van de ruimtevaart. Reijnen noemt hem een fenomeen. ''Kuipers laat zien hoe belangrijk ruimtevaart is voor de maatschappij. Dankzij hem is Nederland weer trots op techniek. En dan net op zo'n moment dit signaal van de regering.''

Reijnen hoopt dat de politiek door Kuipers toch op andere gedachten komt. ''En wij zullen alles doen om de boodschap over te brengen.''