AMSTERDAM - De bewoners van de panden in de buurt van de plek waar donderdag een schip explodeerde in Amsterdam zijn weer thuis.

Zij brachten de nacht elders door omdat de ontploffing aan de Oudeschans aan hun woningen schade had toegebracht. In totaal werden 25 bewoners van acht panden en een andere woonboot geëvacueerd.

De berging van de donderdag ontplofte woonboot, die grotendeels zonk, gaat voorspoedig. Alle grote brokstukken die boven water op de kant terecht kwamen zijn opgeruimd.

De autoriteiten gingen er eerder van uit dat de berging veel langer zou duren. Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum is de grootste schade aan de panden nu hersteld en is het gebroken glas buiten opgeruimd.

Beelden van na de explosie:

Zwaargewond

Een voorbijganger raakte bij de ontploffing zwaargewond. Het gaat om een 15-jarige jongen die op het moment van de knal voorbijfietste en van zijn rijwiel werd geblazen. De fiets en het slachtoffer lagen na het ongeluk ongeveer 15 meter uit elkaar.

De jongen wordt behandeld op de intensive care van een ziekenhuis in Amsterdam. Enkele andere personen raakten lichtgewond. Zij konden donderdag ter plekke worden behandeld.

De politie houdt rekening met een gasexplosie.

Locatie van de explosie donderdag:


Grotere kaart weergeven

Explosie op woonboot Amsterdam