DEN HAAG - De storing bij het landelijke alarmnummer in de nacht van 20 op 21 juni kwam doordat interne procedures niet goed waren gevolgd.

Ook kreeg de verstoring niet de hoogste prioriteit toen die werd ontdekt. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het nummer 112 was in de bewuste nacht van kwart over 12 tot bijna half 7 minder goed bereikbaar voor mobiele bellers. Tijdens de storing is een man aan hartfalen overleden. Pas bij een tweede poging het alarmnummer te bereiken werd contact gemaakt met de alarmcentrale, maar pas na 4 minuten.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt of dit het enige levensbedreigende incident is geweest die nacht.

Onderhoudswerkzaamheden

De storing was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan de kabel die in Driebergen-Zeist de verbinding vormt tussen het KLPD en de vtsPN. De laatste is de voorziening tot samenwerking Politie Nederland, die verantwoordelijk is voor de ICT bij de politie.

Het onderhoud was niet bekend bij de juiste divisie van het KLPD en vtsPN. Een tweede kabel die dient als back-up voor verbindingskabel, blijkt niet te werken. Daaraan wordt nu hard gewerkt. De reservekabel moet het maandag weer doen.