UTRECHT - Alle medewerkers van het kantorengebouw Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht waar woensdag trillingen werden gevoeld moeten in ieder geval maandag ergens anders aan het werk.

Zij kunnen op een andere Rijkswaterstaat-locatie werken of thuiswerken.

Dat heeft Rijkswaterstaat vrijdag gezegd. In ieder geval maandag is het gebouw gesloten voor werknemers, maar het is waarschijnlijk dat het de hele week gesloten is, aldus een woordvoerster.

Onduidelijk is nog wat de trillingen die donderdag werden gevoeld in het gebouw Westraven, dat langs de A12 ligt, heeft veroorzaakt. Het onderzoek van de Rijksgebouwendienst gaat nog even door.

Op zijn vroegst zondag of maandag kan bekend zijn wat er aan de hand is geweest, zo zei een zegsvrouw van de dienst. Het is nog niet bekend of er instortingsgevaar is.

De kantoortoren is donderdagavond ontruimd en daarna afgesloten. De ongeveer 1500 medewerkers van de dienst moesten vrijdag ook al thuis of in een ander kantoor van Rijkswaterstaat werken.

Metingen

In en rond het gebouw worden metingen verricht. Er zijn peilbuizen aangebracht om de waterstand onder en bij het gebouw te controleren.

Nagelopen wordt of er sprake is van verzakkingen en of het pand mogelijk al eerder in beweging is geweest. Tenslotte meet de dienst of er nog steeds sprake is van trillingen.

Renovatie

De toren dateert uit 1975 en is in 2008 heropend na een grondige renovatie. Gebouw Westraven is een markant punt langs de snelweg A12 bij Utrecht.

Het pand, dat helemaal van glas lijkt te zijn gebouwd, staat aan het Amsterdam-Rijnkanaal en torent boven alle andere bebouwing in de omgeving uit.

Onderzoek naar 'trillend' gebouw Utrecht