HAARLEM - De miljoenen die Willem Holleeder van wijlen Willem Endstra heeft afgeperst, moet justitie bij iemand anders dan Holleeder zien te halen.

Holleeder heeft die 17 miljoen euro namelijk niet en heeft die ook nooit gehad. Dat zei Holleeders advocaat Stijn Franken vrijdag bij de rechtbank in Haarlem.

Die andere persoon over wie Franken sprak, is zakenman Jan Dirk Paarlberg. Op zijn bankrekeningen is het geld immers terechtgekomen, aldus de raadsman.

De rechtbank Haarlem behandelt de ontnemingsvordering, de eis waarmee het Openbaar Ministerie (OM) het crimineel verkregen geld wil terughalen.

Holleeder kreeg van het gerechtshof Amsterdam voor de afpersingen 9 jaar gevangenisstraf, die hij inmiddels heeft uitgezeten. De ontnemingszaak wordt apart van deze strafzaak gevoerd. Willem Holleeder was vrijdag niet bij de zitting in Haarlem aanwezig.

Bewezen

Het hof heeft bewezen verklaard dat Holleeder geld van Endstra afperste en dat op rekeningen van Paarlberg zette, ''zoals bij een bank'', aldus het OM. Het feit dat hij het geld van Endstra heeft afgeperst, is voor het OM voldoende om te zeggen dat hij voordeel van die miljoenen heeft. ''Hij kon erover beschikken en kan dat nog steeds'', aldus de officier van justitie.

Advocaat Franken bestrijdt dat de miljoenen vermogen van Holleeder zijn geworden: ''Er is ondanks jarenlang onderzoek nooit vastgesteld dat Holleeder het geld van Paarlberg heeft ontvangen, linksom of rechtsom. Steeds was Paarlberg de begunstigde. Hij heeft met een deel van het geld schulden afgelost. Uit al het bewijs blijkt dat het geld níet bij Holleeder terechtkwam.''

Kwijtgescholden

Het OM meent dat Paarlberg van zijn (bedrijfs-)rekeningen contant geld opnam, dat hij aan Holleeder gaf. De schulden die hij zo bij zijn eigen bedrijven creëerde, werden kwijtgescholden als zo'n vennootschap werd geliquideerd. ''Er kraaide geen haan meer naar die schulden'', aldus de aanklaagster.